Estimades wikidones,

Avui coneixerem la Júlia i l’Ana, dues redactores de l’equip de voluntàries que enguany s’han encarregat de crear i/o ampliar les pàgines de Viquipèdia de dones que no tenien, fins ara, reconeixement a l’enciclopèdia lliure per excel·lència.

La primera redactora d’avui és la Júlia, periodista que va conèixer el projecte a través d’una amiga que n’hi va parlar. L’ha sorprès molt descobrir tot el món que és ser editora de la Viquipèdia: tot i servir-se del recurs en línia des de fa molts anys, aquest és el primer cop que n’ha estat editora. Està encantada amb l’experiència i assegura que “no serà, ni de lluny, la darrera vegada que edito un article”.

La Júlia s’ha encarregat de la creació i edició de l’article de la següent wikidona, destacada pels seus assoliments i, gràcies a la tasca de la Paz, la Rosa, la Paula, la Gemma, la Júlia i la resta de la comunitat voluntària que ens ha acompanyat, ara degudament representada a la Viquipèdia.

Lesbia Venner Keogh

Lesbia Venner Keogh

Lesbia Venner Keogh (9 d’abril de 1891 – 5 de juliol de 1927) va ser una poetessa, novel·lista i activista política australiana. La poetessa va néixer el 9 d’abril de l’any 1891 a Brighton, Melbourne, Austràlia. El seu pare era un agent immobiliari casat amb Helen Beatrice Moore, vinculada al comte de Drogheda, una branca de l’aristocràcia irlandesa. L’any 1900 els Keogh van tenir problemes econòmics i el pare es va traslladar a l’oest d’Austràlia, on va començar a treballar de granger. Ella i els seus tres germans van ser criats per la seva mare.

L’Ana, la segona editora d’avui, és codirectora de la ràdio lèsbica InOut, i ens explica així la seva experiència: “Com més em capbussava al projecte, més dones lesbianes he anat descobrint, hi són i aquests descobriments m’han servit per anar editant i ampliant coneixements. De fet, com més escrius i tradueixes, més ganes en tens, crea una addicció total! M’he quedat enamorada de totes elles”.

Aquesta és la segona experiència de l’Anna com a editora, ja que va participar en la marató Wikilesbis, en el marc del Festival de Cultures Lesbianes visibLES, del qual ella mateixa és impulsora.

L’Ana s’ha encarregat de la creació i edició dels articles sobre les següents dones, destacades pels seus assoliments i, gràcies a la tasca de la Paz, la Rosa, la Paula, la Gemma, la Júlia, l’Ana i la resta de la comunitat voluntària que ens ha acompanyat, ara degudament representada a la Viquipèdia.

Billy Tipton

Billy Tipton

William Lee Tipton (Oklahoma City, 29 de desembre de 1914 – Spokane, 21 de gener de 1989) va ser un músic de jazz nord-americà i director d’orquestra. També conegut per ser transgènere i ho va amagar tota la vida. Després de mort es va descobrir que en néixer se li havia assignat el sexe femení.

Jane Heap

Jane Heap

Jane Heap (1 de novembre de 1883 – 18 de juny de 1964) va ser una editora estatunidenca i una figura important en el desenvolupament i la promoció del modernisme literari. Juntament amb Margaret Anderson, la seva amiga i sòcia comercial (que durant alguns anys també va ser la seva amant), va editar la cèlebre revista literària The Little Review, en la que van publicar una extraordinària col·lecció d’escriptors moderns d’Amèrica, Anglaterra i Irlanda entre 1914 i 1929. Heap ha estat anomenada “una de les contribuents més oblidades en la transmissió del modernisme entre Amèrica i Europa durant el començament del segle XX”.

Les Senyoretes de Llangollen

Les Senyoretes de Llangollen

Les Senyoretes de Llangollen van ser una parella de dames de l’aristocràcia Anglo-Irlandesa, la seva relació va escandalitzar i va fascinar als seus contemporanis. Les Senyoretes són avui dia un interessant exemple històric del lesbianisme i de l’amistat romàntica. Lady Eleanor Butler (1739-1829), procedia d’una família catòlica irlandesa, era considerada una ratolí de biblioteca per la seva família, la qual vivia al Castell de Kilkenny. Parlava francès i va ser educada en un convent a França. L’Honorable Sarah Ponsonby (1755-1831) vivia amb els seus parents a Woodstock, Irlanda. Era parenta de Frederick Ponsonby, Duc de Bessborough, i de la seva filla Lady Caroline Lamb. El seu hoste, Sir William Fownes, va intentar en diverses ocasions abusar sexualment d’ella.

Ruth Ellis

Ruth Ellis

Ruth Ellis (Springfield (Illinois), 23 de juliol de 1899 – Detroit, 5 d’octubre de 2000) va ser una activista LGBT dels Estats Units. La seva vida està recollida al documental Living With Pride: Ruth C. Ellis @ 100 dirigida per Yvonne Welbon. El documental es va projectar a festivals de tot el món i va guanyar el premi del públic al millor documental al San Francisco International Gay and Lesbian Film Festival el 1999.

Anna Hope Hudson

Anna Hope Hudson

Anna Hope Hudson coneguda com a Nan Hudson, (1869-1957) va ser una artista estatunidenca que va viure i va treballar a França i Anglaterra. Va ser la companya de vida d’Ethel Sands.

Bet van Beeren

Bet van Beeren

Bet van Beeren (12 de febrer de 1902- 16 de juliol de 1967) va ser una extravagant i llegendària propietària d’un bar a Amsterdam. Si bé no va ser la primera que permetia a les persones LGBT associar-se obertament, el fet de ser lesbiana, i acceptar una clientela molt diversa va portar el seu establiment a ser un dels més coneguts. L’any 2017, va ser honrada per la ciutat d’Amsterdam quan es va canviar el nom d’un canal en el seu honor.

Hilda Matheson

Hilda Matheson

Hilda Matheson, OBE (7 de juny de 1888 – 30 d’octubre de 1940) va ser una productora de ràdio pionera a la BBC i va ser la primera directora de programes. Després de la seva renúncia a la BBC el 1931, va publicar un llibre sobre el desenvolupament de la radiodifusió. Oficialment Matheson era secretaria, però va fer de directora executiva de The African Survey després que Malcolm Hailey caigués malalt. Durant la Segona Guerra Mundial, va dirigir el Joint Broadcasting Committee, una organització britànica de notícies de guerra, fins a la seva mort.

Gràcies, Júlia i Ana, per ajudar a donar a aquestes dones i associacions el reconeixement  i la representació que es mereixen!