2018

wikidones

Enguany el Viquiprojecte Wikidones s’ha centrat en les figures de dones que han tingut algun paper important vinculat a l’activisme veïnal i en la nomenclatura femenina dels carrers: a la ciutat de Barcelona hi ha molts carrers amb noms de dones que no consten a l’enciclopèdia lliure. Cada grup s’ha proposat fer una entrada sobre el seu grup de treball, un sobre la vocalia de dones del seu districte, un tercer article sobre alguna activista o col·lectiu feminista amb un vincle especial amb el territori corresponent i un o més articles sobre les dones que donen nom als carrers del mateix, així com d’altres entrades sobre biografies i grups de dones que siguin referents internacionals en l’àmbit de la ciència, les arts o en la lluita pels drets i les llibertats.

Les Wikidones Les Corts han creat, entre d’altres, articles de dones com Salvadora Catà Verdura o Maria Escudero Escribano, totes dues vinculades al barri. S’ha realitzat una sessions d’acompanyament al mes de novembre, i durant la sessió també es van ampliar articles ja existents. El dia 1 de desembre, en la trobada cloenda del projecte 2018, les Wikidones de Les Corts també van aprofitar per redactar articles sobre Francesca Dulcet Albareda i Dolors Prat Coll. Per altra banda, des de Wikilesbis Ciutat Vella enguany s’han fet articles sobre Conxa Llinàs Carmona, el Primer Congrés Nacional de la dona, el Patronat d’Obreres de l’Agulla i  sobre la Lliga de Dames Patriòtiques. Per altra banda, una de les participants ha traduït l’article sobre Carme Karr del català a l’anglès. A Horta-Guinardó, al barri de Sant Genís, un grup de dones de la Vocalia de l’associació de veïns ha proposat la redacció dels articles de la poetessa palestina Fadwa Tuqan, figura que la Vocalia de Dones del barri va triar a l’hora de donar nom a un carrer nou. Al mateix temps, des de Sant Genís s’han pogut redactar els articles sobre Sacramento Burgos i Custodia Moreno, totes dues guanyadores de la Medalla de la ciutat de Barcelona i activistes conegudes per la seva dedicació a millorar les condicions de vida d’una zona construïda a partir de les barraques dels anys quaranta. També des de Sant Genís s’ha redactat l’article de Madrona Prat i Palme, vídua propietària del primer colmado i punt de trobada i de suport des d’on va néixer l’equip de futbol del barri. La darrera entrada que s’ha fet és la de l’activista pels drets de les persones immigrants, la barcelonina d’origen equatorià Norma Falconi Fabara. Per altra banda, de cara al 8 de març el col·lectiu de joves feministes de Sant Genís Periferikas connectarà un projecte de difussió de biografies de dones a través de les xarxes socials que té entre mans amb el treball que realitza Wikidones.

Wikidones 2018

Coordinació: Andrea Corachán
Mentoria de continguts: Júlia Bacardit i Gemma Glendon
Mentoria tècnica: Esther Bonet
Comunicació: Maria Romero i Júlia Bacardit
Centre Cultura de Dones La Bonne  amb la col·laboració de: Districte de Les Corts, Districte d’Hora i Guinardó, Editatona Art i Feminisme i Progess. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

ajuntament-de-barcelona                                                        

 

2017

Els darrers informes de la Fundació Wikipedia revelen que només un 9% de les edicions a Wikipedia el 2012 van ser realitzades per dones. Wikidones és una iniciativa que té per objectiu enfrontar aquesta mancança fomentant la participació de les dones a Viquipèdia en qualitat de generadores de continguts amb perspectiva de gènere i feminista. Wikidones és un projecte desenvolupat i coordinat per La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, a partir d’una idea inicial de Susana Noguero, amb el suport de la Regidoria de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració d’Amical Wikimèdia i Eduxarxa.

Com funciona?

A l’edició de Wikidones 2017, la idea principal  va ser centrar-se en dues àrees temàtiques que tenen en comú la reivindicació de la presència femenina a la Viquipèdia partint de dos punts de partida: el de la representació de lesbianes i  de dones relacionades amb Ciutat Vella, districte des del qual es durà a terme l’activitat aquest any.

Cada grup està acompanyat per dones especialistes en el tema, que treballen amb un grup de dones interessades en generar, al menys, un article de qualitat cadascuna, amb perspectiva de gènere i feminista per a la Viquipèdia en català. L’encarregada del mentoratge en l’àrea de Ciutat Vella va ser Marta Mariño, que se servirà de l’extensa documentació sobre Barcelona i dones realitzada per Isabel Segura a la seva obra Dones de Ciutat Vella (2005). Per a l’àrea temàtica, lesbianes, Ana Satchi s’encarregà d’assessorar les redactores servint-se del fons documental de la ràdio lèsbica InOut que dirigeix. Aquest acompanyament inclou la facilitació de recursos i fonts d’informació per a la realització de l’article, tutoria sobre l’elaboració d’articles especialitzats i de qualitat per a Viquipèdia, així com la celebració de trobades de coneixement mutu i diàleg constructiu entre les participants.

Per altra banda, Amical Wikimèdia va oferir formació específica sobre la generació de continguts per a Viquipèdia. També es col·laborà amb entitats i organitzacions de la ciutat de Barcelona, com ara biblioteques, arxius, etc. De manera paral·lela, Eduxarxa va proposar activitats de dinamització i difusió dels continguts generats pels grups de treball a partir d’itineraris educatius per a cada àrea temàtica.

Quan?

Les quatre sessions es van dur a terme al llarg dels mesos de novembre i desembre de 2017. Les dues primeres van tenir lloc el 15 i 22 de novembre, i se’n van fer dues més al desembre.

Els articles creats i/o actualitzats es van anar anunciant a mesura que les sessions se succeïen; els podeu trobar recopilats a la secció “Articles”. Com s’havia fet en anys anteriors, els articles creats no es limiten a les sessions col·laboratives, sinó que poden ser esmenats i ampliats per les editores en un futur, així com per col·laboradores que no formin part del grup de treball.

L’equip

Coordinació: Montse Novell
Mentoratge àrea Lesbianes: Ana Satchi
Mentoratge àrea Ciutat Vella: Marta Mariño
Comunicació: Gemma Glendon