Wikidones Les Corts 2018

Continuem el projecte Wikidones amb la creació de nous vincles amb altres barris. Aquest any treballarem directament amb col·lectius i grups de dones dels barris amb l’objectiu de reforçar el teixit associatiu feminista.

Comencem al novembre amb un nou grup a Sant Genís (Districte Horta i Guinardó) dins del Centre Cívic Casa Groga amb la col·laboració de la Direcció de Serveis a Persones i al Territori i la Vocalia de dones. Amb un grup de dones farem una trobada de presentació del projecte Wikidones per treballar conjuntament prop de 5 entrades a la Wikipedia entorn a feminismes i els barris de Barcelona. A Sant Genís, algunes de les primeres idees de treball són la recerca sobre l’activista Custodia Moreno,  Sacramento Burgos i la poestessa israeliana Fadwa Quer, esmentada en el nomenclàtor dels carrers del barri. Les darreres dues sessions aniran encaminades a preparar una Wikimarató amb altres dones wikipedistes de la ciutat.

En paral·lel, els grups de Wikidones del barri de Les Corts i el grup WikiLesbis de Ciutat Vella redactaran i publicaran a Viquipèdia cinc entrades sobre les vocalies de dones i sobre dones vinculades al districte i a la lluita veïnal. Cada grup ampliarà també cinc de les entrades ja escrites. El proper 1 de desembre, les Wikidones de tots tres districtes es reuniran a la Bonnemaison per posar en comú les noves entrades i parlar del biaix de gènere a la Wikipedia. En aquest enllaç del Viquiprojecte es pot veure quines entrades les Wikidones han afegit fins ara a la Viquipèdia, quines entrades afegiran i quines ampliaran.

Què és Wikidones?

Wikidones és un projecte que té per objectiu afrontar la minsa participació de les dones a Wikipèdia fomentant l’edició femenina a l’enciclopèdia lliure en qualitat de generadores de continguts amb perspectiva de gènere i feminista.

El projecte es basa en una xarxa de col·laboracions de dones de diferents àmbits (història de les dones, científic, artístic, moviment feminista, etc.) que treballen conjuntament per incrementar la seva presència a espais de comunicació i de transmissió de coneixement i, en concret, la quantitat i qualitat dels articles sobre dones a la Wikipèdia.

Alhora, el projecte Wikidones facilita l’apoderament i l’autonomia de les dones en competències digitals, més enllà del paper de consumidores de serveis i continguts aportant així una perspectiva nova i específica tant al món digital com a la història. També fomenta l’auto- i el co-aprenentatge en usar eines de programari lliure, que de manera característica s’articulen al voltant de comunitats d’ajuda mútua, i en afavorir les sessions de treball col·lectiu.

Actualment, Wikidones està conformat per grups de dones de Les Corts, Horta-Guinardó i Ciutat Vella i encetarà els primers contactes a Sant Andreu aquest 2018. El projecte està connectat a diferents organismes institucionals: una plataforma vinculada Enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) dona suport al desenvolupament tècnic del projecte, altres universitats i la Xarxa de co-educació de Catalunya genera continguts específics per encàrrec i els arxius de la ciutat, la Regidoria de Drets Civils o el Centre per la Igualtat i Recursos per a Dones (CIRD) faciliten consultes de fons de documentació i la Xarxa de Biblioteques i la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona acull les sessions col·lectives i de producció de continguts.

Feminitzar la Viquipèdia

Wikidones a La Bonne en l’edició del 2017

Parlen les Wikidones

Vaig veure el cartell del projecte Wikidones un dia, per casualitat, al tornar uns llibres en préstec a la biblioteca de la Bonnemaison. De seguida em vaig interessar pel projecte, vaig demanar informació per correu electrònic i ja està, vaig poder participar-ne. Ha estat una experiència molt enriquidora. Un tema et porta a un altre i he  gaudit, no sols amb les entrades que he fet jo, també amb els articles de la resta de companyes del projecte, que m’han permès conèixer més o descobrir dones destacables i interessants. Fer visible el que no hi és però ha existit, totes aquestes dones i projectes o fets que no apareixen a quasi cap enciclopèdia, és una tasca necessària i imprescindible. Rosa, Wikilesbis Ciutat Vella.

Vaig començar a ser editora l’estiu passat. Ha estat una experiència molt gratificant i que enganxa. M’agradaria molt seguir introduint la vida de tantes dones invisibilitzades. El que fem és justícia històrica, sense les dones la Història no està completa! Paz, Wikilesbis Ciutat Vella.

 Quina és la trajectòria de Wikidones?

L’any 2014 vam fer un primer disseny d’aquesta web i l’elaboració de guies per a l’edició de continguts. Amb la col·laboració de la Regidoria de Dona i Drets Civils, vam definir el pla de treball, vam fer la difusió del projecte per donar-lo a conèixer i incorporar-hi les mentores i un primer grup d’editores. Vam posar en marxa les primeres sessions de treball amb les mentores. Es va treballar en 4 àmbits de coneixement: Història, Ciència i Tecnologia, Arts, Cinema. També es van realitzar itineraris educatius, per tal de donar a conèixer i treballar sobre aquestes dones incorporades a la Wikipèdia.

L’any 2015 es va començar a treballar per descentralitzar el projecte i treballar a nivell de districte, començant pel districte de les Corts, i seguit del districte d’Horta-Guinardó el 2016 i el de Ciutat Vella el 2017.