Pàgina de benvinguda de la Viquipèdia.

La Viquipèdia posa a disposició de tots i totes les eines per ensenyar-nos a editar articles. Elements com el Llibre d’estil, el Bus Turístic o el Sistema de Mentorització poden ser molt útils per a una primera aproximació a l’enciclopèdia lliure. Us en parlem a continuació, però abans hem resumit els passos per llençar-nos a la piscina i començar.

Registrar-se

Tot i que és possible editar sense registrar-se, i en aquest cas les edicions queden assignades a la IP de l’ordinador, des de la Viquipèdia ho recomanen.

Registrar-se com a usuària permetrà fer un seguiment de l’historial d’edicions i tenir un perfil públic de cara a la comunitat viquipedista.

Com registrar-se

A la cantonada de dalt de tot a la dreta, a l’apartat “Crea un compte”.

 

Un cop allà us demanarà que escolliu un nom d’usuari, que pot ser el vostre nom o un d’inventat, i una contrassenya. Cada vegada que volgueu editar, un cop us hàgiu registrat, caldrà introduir aquestes dades a l’apartat “Inicia la sessió”, també situat a dalt a la dreta.

editar3

 

Editar un article existent

Per editar una pàgina que ja existeix, tant per fer-hi una modificació menor -errors ortogràfics o de teclat- com una de contingut, caldrà obrir la pàgina que volem editar i clicar la pestanya de la part superior “Modifica”. Si només us apareix la pestanya “Modifica el codi”, a no ser que sapigueu editar codi HTML, us recomanem que us desarregueu un navegador amb més actualitzacions, com el Google Chrome. Podeu fer-ho clicant aquí.

editar4

 

Això us portarà a una pàgina amb un format similar a un processador de textos o un word que conté tot el text de la pàgina. Només cal clicar-hi per canviar o afegir contingut i sobretot, en acabar, cal prémer el botó verd “Desa la pàgina”, o els canvis realitzats es perdran.

editar6

Crear un article de nou

Abans de tot s’ha de comprovar que no existeixi l’article que volem crear, i per comprovar-ho escriurem el títol al buscador de la part superior dreta de la Viquipèdia.

Si existeix, automàticament se’ns obrirà l’article; si no, ens sortirà una pàgina on posi ‘Crea la pàgina “el nom que hàgiu buscat” en aquest wiki!‘.

Per crear-la, només cal clicar el nom que us apareix en vermell (que serà el nom del títol del vostre article), que us portarà a una pàgina similar a un processador de textos o word, però que en aquesta ocasió estarà buida. Podeu començar a escriure allà mateix el vostre article, i sobretot, penseu a clicar “Desa la pàgina” quan estigueu.

Podeu anar escrivint per parts, no fa falta tenir tot el contingut acabat abans de bolcar-lo a la Viquipèdia, però cal ser conscients que, si el deixeu incomplet, un altre usuari o usuària està en el dret de completar-lo a causa de la naturalesa col·laborativa del projecte.

Com il·lustrar un article amb imatges

No és obligatori afegir imatges a un article de la Viquipèdia, però sí que el fan més atractiu. En ser una enciclopèdia lliure, és important que les fotografies compleixin el requisit d’estar lliures de drets, i per assegurar-nos que és així cal extreure-les del banc d’imatges Wikimedia Commons. Si una imatge està allà, podem tenir la certesa que s’ha comprovat que compleix els requisits per a què la puguem utilitzar lliurement.

Per això cal buscar dins del cercador de Wikimedia Commons la imatge que ens interessa, per si ja li ha dipositat algú (pot ser que formi part d’un altre article, no és un inconvenient per utilitzar-la). Si no, la podem carregar allà nosaltres mateixes.

Aquí s’explica com es gestionens les imatges dins de la Viquipèdia, des de les mides fins el tipus de fitxers permesos o les opcions de presentació. També hi podeu accedir escribint al cercador intern de la Viquipèdia Ajuda:ús d’imatges.

Llibre d’estil de la Viquipèdia

Per a la modificació o la creació d’articles nous es recomana seguir el Llibre d’estil de la Viquipèdia, un recull de normes que s’han anat consensuant per aconseguir un estil homogeni. Permet tant una lectura més intuïtiva pels usuaris i usuàries que la consulten com una edició més fàcil.

El llibre d’estil recull tot el contingut relatiu als aspectes formals d’un article, des de l’estil general, passant per com s’afegeixen les referències, les imatges o els enllaços fins com s’han d’escriure els títols i els encapçalaments.

 

♣ Eines i trucs que resolen dubtes ♣

El cercador intern

El buscador que trobem a la part superior dreta de cada pàgina de la Viquipèdia no només serveix per buscar articles, sinó que també connecta amb pàgines internes que ens poden ser útils.

EDITAR7

Per exemple, per buscar la Guia Bàsica de la Viquipèdia per editar escriurem: Viquipèdia:guia bàsica, per consultar el Llibre d’estil escriurem: Viquipèdia:llibre d’estil, i així amb qualsevol recerca.

El bus turístic

El bus turístic és un tutorial que pot ser molt útil per a les usuàries novelles, ja que simula un viatge en línia guiat per diferents etapes que porten a familiaritzar-se amb els diferents entorns d’aquesta enciclopèdia.

Captura de pantalla 2014-11-21 a las 14.09.21

Es tracta d’un joc educatiu dissenyat per a què les primeres edicions d’un editor o editora siguin una experiència positiva i encoratjadora.

Per accedir-hi, al cercador de dins la Viquipèdia escriurem Viquipèdia:bus turístic

La guia bàsica

Repàs dels principals punts que poden ser importants per aquelles persones que tenen el seu primer contacte amb l’edició d’articles. S’estructura en els apartats que us mostrem aquí:

Captura de pantalla 2014-11-22 a las 13.11.58

Per accedir a la Guia bàsica, al cercador de dins de la Viquipèdia escriurem: Viquipèdia:guia bàsica

Mentorització dins la Viquipèdia

Demanar ajuda és molt senzill amb aquest sistema que proposa la Viquipèdia, pel qual esculls un editor o editora experimentat que t’acompanya en els teus primers passos en l’edició i mira de resoldre els teus dubtes. És tan senzill com escollir algú de la llista i clicar la pestanya del costat del seu nom “Contacta!”.

Recorda que si ho fas pot tardar a respondre’t, ja que no és un sistema de xat on la comunicació succeeix a temps real; equivaldria a un correu electrònic, que el mentor o mentora veurà quan es connecti i et respondrà.

Per accedir a la llista de mentors i mentores, al cercador de la Viquipèdia escriurem: Viquipèdia:sistema de mentorització