La Laia, d'Amical Wikimedia, resol dubtes en una de les tres jornades de formació que hi ha hagut. Imatge: Blanca Alvarez ©

La Laia, d’Amical Wikimedia, resol dubtes en una de les tres jornades de formació. Imatge: Blanca Alvarez ©

Uns minuts abans de començar la primera trobada de formació de redactores en Viquipèdia, un grup de dones s’espera a la porta de la sala multimèdia de la Biblioteca Francesca Bonnemaison. Són les sis de la tarda i la jornada s’està acabant, però tot i que la majoria no es coneixen, comparteixen una emoció. Tant elles com les que vindran a les properes trobades de formació, no només són aquí per aprendre a editar l’enciclopèdia digital. Vénen a multiplicar el nou per cent de dones que el 2012 hi redactava. Aportaran perspectiva de gènere, augment de la representació de figures femenines a Internet, treball en comunitat, mirada feminista… En definitiva, estan fent un gran pas per significar-se com a dones.

La ronda de presentacions serveix per posar-se cara després d’innumerables cadenes d’e-mails. Ens trobem científiques, bibliotecàries, estudiants, historiadores, crítiques de cine, professores i altres dones interessades. Algunes tenen coneixements específics sobre l’àrea de treball on intervendran. D’altres no. Algunes tenen coneixement i experiència prèvia a Viquipèdia. D’altres no. Totes exposem els motius que ens han portat a formar part de Wikidones, on tot gira al voltant de l’entitat femenina i el saber de les dones.

La formació és a càrrec de l’Àlex Hinojo, en David Parreño, la Laia Benito i en Pep Adrian d’Amical Wikimedia, l’organització que s’encarrega de fer sortir la Viquipèdia de la pantalla de l’ordinador. Com a persones expertes en l’enciclopèdia virtual, exposen les directrius bàsiques per editar, des de la creació d’un compte (que no és imprescindible però sí recomanable) fins a la inserció d’una imatge amb peu de foto o els camins per demanar ajuda i orientació en línia. Asseguren que el funcionament és bastant intuïtiu, -com el d’un processador de textos /word- i que la pràctica ajuda. Totes compartim dubtes i experiències i prenem nota de tot allò que caldrà assimilar un cop a casa. Entre trucs, anècdotes i el llibre d’estil de l’enciclopèdia, les dues hores passen ràpid i la motivació no ha fet més que créixer. El proper pas serà contactar amb la mentora de cada branca i escollir entre traduir, corregir o crear un article de nou.

Viquipedistes, a editar!