Estimades wikidones,

En els propers posts us presentarem les redactores del projecte d’enguany així com les noves entrades, femenines i feministes, que han creat a la Viquipèdia.

Començarem per la Paz, que va iniciar-se al món de la Viquipèdia l’estiu passat en col·laborar a la marató Wikilesbis, en el marc del Festival de Cultures Lesbianes visibLES, i és coautora del llibre “Desconocidas & Fascinantes”.

Arran de la seva participació, explica que “ha estat una experiència molt gratificant i que enganxa. M’agradaria molt seguir introduint la vida de tantes dones invisibilitzades. El que fem és justícia històrica, sense les dones la Història no està completa!”

La Paz s’ha encarregat de la creació i edició dels articles sobre les següents dones, destacades pels seus assoliments i, gràcies a la tasca de la Paz i la resta de la comunitat voluntària que ens ha acompanyat, ara degudament representada a la Viquipèdia.

Dorothy Wilde

Dorothy Wilde

Dorothy Ierne Wilde, més coneguda com a Dolly Wilde, (11 de juliol de 1895 – 10 d’abril de 1941) fou una integrant de l’alta societat anglesa, cèlebre per les seves relacions familiars i amb la reputació de ser una conversadora brillant. El seu encant i el seu sentit de l’humor la convertiren en una presència popular als salons del París d’entreguerres i aconseguí de destacar fins i tot en un cercle social en què abundaven els conversadors excel·lents.

 

Victorina Durán

Victorina Durán

Victorina Durán (Madrid, 12 de desembre de 1899 – Madrid, 10 de desembre de 1993) fou una escenògrafa i figurinista espanyola, catedràtica d’Indumentària i Escenografia del Conservatorio Nacional i pintora avantguardista associada al surrealisme dels anys vint i trenta. Després del seu exili a l’Argentina, fou directora del Teatro Colón de Buenos Aires.

 

Monique Wittig

Monique Wittig

Monique Wittig, (13 de juliol de 1935, Dannemarie, Haut-Rhin, França – 3 de gener de 2003, Tucson, Arizona, Estats Units) fou una novel·lista i teòrica feminista francesa que, amb la seva obra, marcà profundament tant el moviment feminista com les teories de gènere.

 

Anne Lister

Anne Lister

Anne Lister (Regne Unit, 3 d’abril de 1791 – Geòrgia, 22 de setembre de 1840) fou una terratinent benestant de Yorkshire (Anglaterra), escriptora, alpinista i viatgera. Al llarg dels anys escrigué uns diaris que explicaren tant la seva vida com les seves relacions lèsbiques, escrites en un codi desxifrat durant la dècada de 1980, els seus problemes econòmics, les seves activitats industrials o les obres de millora de Shibden Hall, casa seva. És sovint considerada com la primera lesbiana moderna, no només a causa de la seva autoconsciència, sinó també pel fet de viure obertament el seu lesbianisme. La seva parella l’anomenava “Fred” i els habitants de Halifax (West Yorkshire, Anglaterra), “Gentleman Jack”.

La següent editora es diu Rosa i va descobrir el projecte en veure el cartell de Wikidones un dia, per casualitat, en tornar uns llibres en préstec a la biblioteca de la Bonnemaison. De seguida s’hi va interessar, va demanar informació per correu electrònic i va passar a formar part de l’equip de redactores de l’edició Wikidones 2017.

Com a primera experiència de redactora per a Viquipèdia, destaca que és fàcil començar, gràcies en part als articles ja existents a la Viquipèdia en altres idiomes, i sobre crear articles no disponibles en altres llengües, explica el següent: “he après les eines bàsiques però em queda molt per aprendre. Espero aprofundir-hi i aprendre més recursos per fer articles més complets i correctes.”

Valora l’experiència molt positivament i en destaca l’enriquiment d’anar passant d’un tema a l’altre, no només amb les entrades creades per ella, que li han permès conèixer més o descobrir dones destacables i interessants. En paraules seves, “cal fer visible el que no està representat però ha existit, totes aquestes dones i projectes o fets que no apareixen a quasi cap enciclopèdia: és una tasca necessària i imprescindible”.

La Rosa s’ha encarregat de la creació i edició dels articles sobre les següents dones o col·lectius, destacades pels seus assoliments i, gràcies a la tasca de la Rosa, la Paz i la resta de la comunitat voluntària que ens ha acompanyat, ara degudament representada a la Viquipèdia.

Tomba d’Elisabeth Irwin a Gaylordsville, CT, Estats Units

Elisabeth Irwin

Elisabeth Antoinette Irwin (Brooklyn, 29 d’agost de 1880 – Manhattan, 16 d’octubre de 1942) va ser psicòloga i educadora, fundadora de la Little Red School House o Institut Elisabeth Irwin, exemple de l’anomenada educació progressista. Es va declarar obertament lesbiana, vivint amb la seva parella, l’escriptora Katharine Anthony, amb qui va adoptar dues criatures. La seva influència va ajudar a transformar l’educació nord-americana a principis del segle XX.

Sociedad Progresiva Femenina

Manifestació convocada per Ángeles López de Ayala el 1910

La Sociedad Progresiva Femenina (1898-1920) fou fundada per Ángeles López de Ayala, activista feminista, i tenia com a objectiu propugnar els valors feministes i va dedicar la major part de la seva vida a defendre el laïcisme, el republicanisme, el lliurepensament i els drets laborables defensats pel moviment obrer.​ Només a l’etapa final de la seva història se centraria en els drets de caràcter puram

ent polític de les dones, com el sufragi. La seva activitat es va centrar a Catalunya, principalment a la ciutat de Barcelona, i se la pot considerar com la successora de la Sociedad Autónoma de Mujeres de Barcelona.

Jennifer Quiles

Jennifer Quiles

Jennifer Quiles (Londres, 1968 – Barcelona, 2005) fou una periodista, escriptora i activista lesbiana, i autora del considerat com a primer manual d’autoajuda per a dones lesbianes i bisexuals editat a Catalunya i a l’Estat Espanyol, Más que amigas, dirigit no sols a les dones que se senten o s’han sentit algun cop atretes per altres dones, sinó també “a totes les persones que senten curiositat per les relacions afectivo-sexuals entre dones i volen ampliar els seus coneixements per sobre de tòpics i idees equivocades”.

Gràcies, Paz i Rosa, per ajudar a donar a aquestes dones i associacions el reconeixement  i la representació que es mereixen!