Durant deu dimarts que s’han anat alternant, un grup de dones voluntàries pertanyents a la Taula de Dones de Les Corts s’han reunit al Centre Cívic Tomasa Cuevas per editar articles sobre el barri a la Viquipèdia. Ho han fet  amb l’acompanyament de la Marta Mariño i la Montse Novell, dinamitzadores de les sessions. Les redactores han rebut formació en edició i directrius sobre com crear el model estàndard d’article, a part de fonts bibliogràfiques d’on extreure informació, com el llibre d’Isabel Segura “Dones de Les Corts. Itineraris històrics”. A partir d’això cadascuna d’elles, per parelles o individualment, s’ha enfocat en un o diversos temes per incloure i/o millorar a l’enciclopèdia lliure en català.

El primer pas fou un triatge de grans blocs temàtics, que permeté posar en comú quins eren els noms de dones del barri que calia incloure o les institucions els articles de les quals calia revisar. Per exemple, s’acordà que era indispensable dedicar-se extensament a l’article de la Presó de Dones de Les Corts, que a la Viquipèdia ni tan sols estava ben anomenada (Presó de Les Corts), a part que el contingut inicial era incomplet i poc precís. Tampoc s’establia en molts casos l’hipervincle de la presó de dones amb algunes de les seves preses que sí que tenien biografia creada, com Laia Berenguer i Pujet o Tomasa Cuevas. En canvi, n’hi havia d’altres, com Katia Landau o Soledad Real López, que se les mencionava a l’article inicial de la presó, però no tenien la biografia creada. O l’Anna Solà Sardans, sobre qui corre molta informació per internet però no consta a l’enciclopèdia. L’interès per revisar i ampliar aquests tipus de contingut també ve donat pel nexe del barri i les editores amb el projecte “Memòria presó de dones de Les Corts”, que reclama un reconeixement del que fou un centre correccional de dones molt important durant la repressió franquista, així com de les seves preses i les fusilades. A més a més, aquesta web ha proporcionat un gran nombre de referències molt útils a l’hora d’ampliar articles o crear-ne de nous.

Un altre exemple seria el de l’entrada del centre Maternitat, que no esmentava cap dona com a directora o metgessa, quan n’hi hagueren, com per exemple Aurea Cuadrado. Precisament sorgí la proposta d’incloure una biografia de la mateixa Cuadrado, directora pedagògica del centre i membre de la Agrupación de Mujeres Libres. També es va fer palesa la necessitat de revisar l’entrada de Les Corts, on a l’apartat d’il·lustres del barri no hi figurava ni un nom de dona, fet que de seguida suscità l’exclamació del grup.

El procés d’aprenentatge sobre els criteris d’edició i el tipus de contingut -rellevant i amb referències- que admet la comunitat viquipedista fa que les redactores puguin esdevenir editores autònomes i segueixin reescrivint la història de la genealogia femenina de Barcelona, un dels objectius del projecte Wikidones.

Al llarg de cada trobada, han redactat, han volcat contingut, han exposat dubtes i sensacions, han compartit sabers i han après a editar en un procés col·lectiu que es transforma de mica en mica en un recull d’articles sobre les dones del barri i la seva aportació a la història i la memòria de Les Corts.

provi

Extreta del blog de La Biblioteca del Pavelló de la República, especialitzada en història contemporània d’Espanya