Territoris oblidats, associació que treballa sobre la interrelació entre els espais urbans i les pràctiques socials vinculades, va organitzar, el 15 de desembre, un col·loqui amb la participació de diversos grups que, a la seva manera i dins la seva àrea de treball, es dediquen a enregistrar i reivindicar les històries que solen esborrar-se sistemàticament de la Història tal com avui està entesa. Aquest col·loqui, anomenat Dones: memòries (in)visibles S.A, pretenia acostar i fer dialogar els diversos projectes que, de maneres diverses, treballen contra l’oblit i la fagocitosi de diverses realitats històriques i quotidianes per part dels relats heteropatriarcals i capitalistes.

El projecte Wikidones va ser convidat, juntament amb La Mediateca del Raval, Drac Màgic i La Fundició, per parlar de la tasca que fem i, més encara important, com ho fem.

La Blanca Álvarez, que no segueix al projecte però que hi manté forts vincles i hi va estar present des del principi, es va encarregar de la intervenció que exposava la necessitat del projecte Wikidones per pal·liar la invisibilització automatitzada de les aportacions femenines i feministes a la història a l’enciclopèdia en línia per excel·lència, Viquipèdia —la versió en català—, no només des del punt de vista oficial, sinó també en aspectes més quotidians que han portat, a la llarga, profundes transformacions i millores socials.

La Marta Selva, de la cooperativa audiovisual Drac Màgic, va parlar de la gran potència de l’audiovisual com a eina de recuperació i difusió, sobre el qual s’estructura la seva tasca des de fa més de quaranta anys.

La Fundició —representat per la Mariló Fernández— se centra en la construcció i relats d’arxius populars, i treballa per la recuperació de la memòria històrica del barri de La Bomba, que fou enderrocat i més endavant esdevingué Bellvitge, d’una manera col·lectiva i no-normativa, recollint els bocins de memòria que configuren una realitat social invisibilitzada.

Blanca Álvarez, de Wikidones, al col·loqui

La Mediateca del Raval, espai col·lectiu per a l’intercanvi de la diversitat de memòries i produccions del barri, fa, per la seva banda, una enorme tasca de memòria col·lectiva al barri que li dóna nom.

Per acabar, la Marta Mariño, de Territoris oblidats, juntament amb la Maria Casas i l’Adelaida Santiló, va presentar el documental anomenat Las Pieceras: treball extra-domèstic S.A. (2013-2014). El projecte audiovisual narra les experiències de diverses dones que, malgrat “no treballar”, s’encarregaven de la cura de la família i, a més, es dedicaven a treballar des de casa elaborant productes de naturalesa diversa —embolicant xiclets o cosint colls de camisa, per exemple— sense cap mena de reconeixement social, familiar ni cotització de cap mena: un fenomen que, malgrat poder semblar aïllat o anecdòtic a priori, és generalitzat i silenciat.

Al col·loqui “Dones: memòries (in)visibles S.A” es va generar un espai per a la cooperació i la col·laboració entre entitats que lluiten per la visibilització dels punts cecs de la societat, i va aconseguir generar reflexions i posar en comú diferents metodologies per recuperar, visibilitzar i transmetre els relats subalterns no recollits pel discurs hegemònic i institucional en l’arxiu històric i en les polítiques públiques.

Des de Wikidones us recomanem que doneu un cop d’ull a aquests diversos projectes i agraïm a Territoris oblidats la possibilitat de participar en debats que creen vincles entre projectes afins i al Centre Cívic El Sortidor l’acollida del projecte.