Nomenclàtor i Viquipèdia: menys carrers d’invertebrats, més de filòsofes

Segons la Iniciativa Open Data Barcelona, a la capital catalana hi ha cinc vegades més carrers amb noms d’homes que de dones, i els carrers en homenatge a homes són aproximadament set vegades més llargs que la resta. Què ha de dir de la nostra història i, per tant, de nosaltres, el nomenclàtor de Barcelona? Quin ha de ser el rol de la Viquipèdia en tot això?

Wikidatathon

El passat mes d’octubre es va celebrar a Barcelona la Biennal Ciutat Oberta, que va posar la filosofia a primera plana i es va materialitzar amb conferències i activitats col·lectives diverses. Una d’aquestes activitats col·lectives va ser la Wiki- Data-Thon Ciutat Oberta 2018 organitzada per Dimmons (Action Research Group Internet Disciplinary Institute). La Wiki-Data-Thon va funcionar com un laboratori de cocreació i memòria col·lectiva vinculat a l’enciclopèdia internacional Wikipedia, i l’objectiu era revisar el nomenclàtor de la ciutat per analitzar la distribució geogràfica de la memòria dels processos col·lectius i de les figures femenines destacables a Barcelona.

Wikidones 2018 a la Wiki-Data-Thon

Analistes de dades, historiadores i redactores es van reunir per analitzar els noms de l’urbanisme i veure quin és el reflex de les dones del nomenclàtor barceloní a la Viquipèdia. Mentre el nomenclàtor dedica més carrers a animals invertebrats que a dones filòsofes, l’esclavista Antonio López marquès de Comillas té centenars de connexions associades a l’urbanisme barceloní a través de paraules i categories com ‘Comillas’, ‘comerciant’, ‘navilier’ o marquès’. Més enllà del biaix de gènere entre homes i dones, paraules com ‘transsexual’, ‘lesbiana’, ‘bisexual’ o ‘gai’ són del tot absents a les plaquetes dels carrers, encara molt marcats per referències imperialistes, heteropatriarcals i connotades de supremacisme blanc.

Les noves tecnologies poden facilitar la construcció de la memòria col·lectiva, i durant la Wiki-Data-Thon es va posar sobre la taula la necessitat de pensar i repensar el nomenclàtor per fer que inclogui l’ampli espectre femenina: les dones racialitzades o de minories, LGTBI, de classe baixa, de generacions diferents i amb diversitats funcionals també formen part de la història de Barcelona i han de veure’s reflectides als seus carrers i a l’enciclopèdia digital de referència. La bibliografia d’historiadores com Isabel Segura, Dolors Marón o Elisenda Belenguer, que han aprofundit en el tema de les dones de la ciutat i la seva participació en la història, és una eina clau per revisar el nomenclàtor i enriquir la Viquipèdia. Amb l’ajuda bibliogràfica mencionada, al llarg de la sessió es va fer una visualització de dades del nomenclàtor i a posteriori es va editar la Viquipèdia de forma conjunta. Les Wikidones vam incloure a la Viquipèdia entrades de Maria Trulls, Carme Maria Pedrosa i Matilde Díez. També es van redirigir les entrades de Duquesa de Pardo Bazán i de la Duquesa d’Orleans.