El projecte

Els darrers informes de la Fundació Wikipedia revelen que només un 9% de les edicions a Wikipedia el 2012 van ser realitzades per dones. Wikidones és una iniciativa que té per objectiu enfrontar aquesta mancança fomentant la participació de les dones a Viquipèdia en qualitat de generadores de continguts amb perspectiva de gènere i feminista.
Es tracta d’un projecte desenvolupat i coordinat per La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, a partir d’una idea inicial de Susana Noguero, amb el suport de la Regidoria de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració d’Amical Wikimèdia i Eduxarxa.

Com funciona?

A l’edició de Wikidones 2017, la idea principal és la de centrar-se en dues àrees temàtiques que tenen en comú la reivindicació de la presència femenina a la Viquipèdia partint de dos punts de partida: el de la representació de lesbianes i  de dones relacionades amb Ciutat Vella, districte des del qual es durà a terme l’activitat aquest any.

Cada grup està acompanyat per dones especialistes en el tema, que treballen amb un grup de dones interessades en generar, al menys, un article de qualitat cadascuna, amb perspectiva de gènere i feminista per a la Viquipèdia en català. L’encarregada del mentoratge en l’àrea de Ciutat Vella serà Marta Mariño, que se servirà de l’extensa documentació sobre Barcelona i dones realitzada per Isabel Segura a la seva obra Dones de Ciutat Vella (2005). Per a l’àrea temàtica, lesbianes, Ana Satchi s’encarregarà d’assessorar les redactores servint-se del fons documental de la ràdio lèsbica InOut, la qual dirigeix.
Aquest acompanyament inclou la facilitació de recursos i fonts d’informació per a la realització de l’article, tutoria sobre l’elaboració d’articles especialitzats i de qualitat per a Viquipèdia, així com la celebració de trobades de coneixement mutu i diàleg constructiu entre les participants.
Per altra banda, Amical Wikimèdia ofereix formació específica sobre la generació de continguts per a Viquipèdia. També es col·labora amb entitats i organitzacions de la ciutat de Barcelona, com ara biblioteques, arixus, etc.
De manera paral·lela, Eduxarxa proposa activitats de dinamització i difusió dels continguts generats pels grups de treball a partir d’itineraris educatius per a cada àrea temàtica.

Quan?

Les quatre sessions es duran a terme al llarg dels mesos de novembre i desembre de 2017.
Les dues primeres estàn previstes pels dies 15 i 22 de novembre, i se’n faran dues més al desembre, les dates de les quals es confirmaran al web de Wikidones en breus.

Els articles creats i/o actualitzats s’aniran anunciant a mesura que les sessions se succeeixin; a més, els podreu trobar recopilats a la secció “Articles”.
Com s’ha fet en anys anteriors, els articles creats no es limiten a les sessions col·laboratives, sinó que poden ser esmenats i ampliats per les editores en un futur, així com per col·laboradores que no formin part del grup de treball.

L’equip

Coordinació: Montse Novell
Mentoratge àrea Lesbianes: Ana Satchi
Mentoratge àrea Ciutat Vella: Marta Mariño
Comunicació: Gemma Glendon