ciencia_rojoITINERARI CIENCIA I TECNOLOGIA

En l’imaginari col·lectiu les grans aportacions en l’àmbit de la ciència i la tecnologia tenen nom masculí, però la història és plena de dones científiques i inventores a qui devem molts d’aquests avenços. L’absència d’aquests referents en els discursos educatius suposa la pèrdua d’un llegat cultural molt important i la perpetuació de les desigualtats professionals entre homes i dones en les carreres científicotecnològiques.

En aquest itinerari educatiu farem un recorregut per la història d’aquests noms i analitzarem quina és la situació actual: què passa a les universitats i a les empreses, quins tòpics i entrebancs han de superar les dones que volen dedicar-se avui dia a la ciència i quins reptes tenen per davant.

[+]

 

historia_rojoITINERARI HISTÒRIA

La memòria col·lectiva de les societats la forma un conjunt de relats que la història, com a disciplina acadèmica, investiga de manera crítica amb l’objectiu de destriar la veracitat de la falsedat i d’integrar les múltiples veus dissonants del passat en un discurs transversal i sòlid. Sovint, tanmateix, les veus dels menys poderosos han quedat esmorteïdes en els relats històrics. Que la història l’escriuen els vencedors ha estat, malauradament, un fet constant en l’esdevenir de la humanitat.

Entre aquestes veus apagades o ignorades hi trobem les de les dones: nenes, mares, àvies, esclaves, prostitutes, reines, comtesses, poetesses, bruixes, metgesses, treballadores, activistes socials… Dones que, massa vegades, no apareixen als discursos de la història pel simple fet que, aquells qui narren la història, la miren amb ulls excessivament andrògens.

Si els relats històrics exclouen les dones n’estan perpetuant la desvalorització ara i sempre. Cal incorporar les dones al passat perquè se les valori en el present i perquè formin part, plenament, dels projectes de futur.

[+]

 

ITINERARI ARTS

arts_rojo

Les estadístiques ho diuen molt clar: malgrat que les dones són majoria en carreres com Belles arts o Història de l’art, a les col·leccions dels museus i les galeries modernes només el 20% de les obres tenen segell femení.

La història les ha tractat com a muses, però les ha obviat com a creadores. Al llarg del temps s’ha forjat una concepció estereotipada de la bellesa i del cos femení que els mitjans de comunicació segueixen inculcant a les nenes des de ben petites.

En aquest itinerari educatiu reflexionarem sobre la dicotomia exposades/expositores des de la perspectiva de l’art feminista, i utilitzarem l’art com a eina per fomentar l’esperit crític i l’expressió individual i col·lectiva.

[+]

 

ITINERARI CINEMA

cinema_rojoEl cinema és un mitjà audiovisual que influeix notablement en la societat. Així que no és casualitat que el setè art hagi contribuït a perpetuar i enfortir estereotips envers les dones i a mostrar una visió del món eminentment masculina.

Aquesta manca de diversitat que trobem als films va acompanyada d’un fet incontestable: coneixem molts noms de dones que apareixen davant la càmera però no darrere d’aquestes. Malgrat que existeix un gran nombre de dones que estudien la carrera cinematogràfica, són encara una minoria les que arriben a dirigir, escriure o produir una pel·lícula. Què passa doncs durant la seva trajectòria? Quins obstacles es troben? Si fer cinema actualment ja és un repte, fer-ho en clau femenina esdevé encara més difícil.

L’itinerari de cinema vol ser una eina per analitzar la visió sexista i poc diversa del món femení que ofereix la major part del cinema i, alhora, un altaveu de la tasca, sovint oblidada, de les dones que han treballat i treballen per fer un cinema més plural.

[+]